- Pradžia
- Duomenų bazės
- Knygos. E.knygos
- Žurnalai. Laikraščiai
- Informaciniai leidiniai
- Disertacijos. Tezės
- Paieškos sistemos
- Kiti šaltiniai
Virtualioje bibliotekoje galima ieškoti išteklių bibliotekos kataloge, Mokslo valdymo sistemoje (VDU CRIS), prenumeruojamose duomenų bazėse, pasauliniuose akademiniuose atvirosios prieigos ištekliuose.
 Mokslo asistentas VB |
DI įrankis, kuris naudoja didelės apimties kalbos modelius (LLM). Leidžia tyrinėti akademinį turinį, analizuoja didelę dalį Virtualiojoje bibliotekoje indeksuotų informacijos išteklių ir parenka penkis dokumentus, kurie gali būti naudingiausi. Daugiau informacijos rasite čia. |
DI kalbos modelis, kuris pagal užklausas generuoja į žmogaus kalbą panašius atsakymus. Gali būti naudojamas mokomosios medžiagos kūrimui, mokymo proceso individualizavimui, studentų kritinio mąstymo ugdymui. Nemokama versija turi apribojimus (pavyzdžiui, ribotos DALL-E – teksto vertimo į paveikslėlius DI modelio – funkcijos), o mokamoje versijoje suteikiama prieiga prie naujausių ir galingesnių modelių (pavyzdžiui, GPT-5 Pro), greičiau generuojami atsakymai. |
|
DI tyrimų asistentas, padedantis apžvelgti literatūrą ir akademinius darbus, sisteminti duomenis, automatizuoti straipsnių atrinkimą ir duomenų ištraukimą. Nemokamoje versijoje suteikiama neribota paieška, santraukų ir ataskaitų pateikimas (iki 4 dokumentų vienu metu), o mokamose „Plus“ / „Pro“ versijose santraukų skaičius išauga iki 8 dokumentų vienu metu, taip pat suteikiamas neribotas duomenų lentelių eksportavimas į CSV/BIB/RIS formatus, išsamesnės dokumentų peržiūros ir pranešimai su naujausia informacija apie pasirinkto temos lauko tyrimus. |
|
 Gemini |
DI kalbos modelis, kuris pagal užklausas generuoja į žmogaus kalbą panašius atsakymus. „Deep Research“ leidžia peržvelgti svetaines, analizuoti informaciją ir kurti išsamias ataskaitas, o „Gemini Live“ – kurti mokymosi planus, temų santraukas, praktikuotis pristatymus. Mokamose versijose „Google AI Pro“ ir „Google AI Ultra“ suteikiama prieiga prie galingesnio modelio „2.5 Pro“, tikslesnės ir operatyvesnės „Deep Research“, vaizdo įrašų generavimo su „Veo 3“, daugiau galimybių su „NotebookLM“ tyrimų ir rašymo padėjėju. |
 Keenious |
DI akademinių tyrimų įrankis, skirtas padėti studentams ir tyrėjams rasti mokslinę literatūrą. Analizuoja įkeltą dokumentą ir, taikydamas tarpdisciplininius metodus, rekomenduoja panašius ar susijusius mokslinius straipsnius. Pasiekiama daugiau nei 250 mln. akademinių darbų. Nemokamoje versijoje suteikiama prieiga prie visų paieškos rezultatų, neriboti pokalbiai, o mokamoje versijoje visavertė prieiga suteikiama su universiteto ar organizacijos licencija (prieiga studentams / darbuotojams, sąsaja su bibliotekos ištekliais, siūlomi mokymai ir internetiniai seminarai). |
Įrankis, skirtas mokslinės literatūros tyrimams. Sukuria vizualų akademinės literatūros žemėlapį, randa susijusius šaltinius pasirinktoje temoje iš daugiau nei 270 mln. išteklių. Nemokamoje versijoje suteikiama prieiga prie paprastosios paieškos, iki 20 užklausų, 2 vizualūs žemėlapiai, o mokamose „Pro“ ir „Teams“ versijose – išplėstinė paieška, neribojamas analizuojamų straipsnių ir vizualių žemėlapių skaičius. |
|
 Perplexity |
DI paieškos variklis ir pokalbių robotas. Pateikia nuorodas į atsakymui naudotus šaltinius ir susijusius teminius klausimus. Nemokamoje versijoje prieinama paprastoji paieška, ribotos „Pro“ ir failų įkėlimo funkcijos (iki 3 failų per dieną), o mokamoje versijoje – prieiga prie galingesnių DI modelių, neribotas vizualų generavimas, failų įkėlimas ir analizė. |
 Research Rabbit |
DI įrankis akademiniams tyrimams ir literatūros apžvalgai. Kategorizuoja akademinius darbus į temines skiltis (kolekcijas), kuria interaktyvų vizualinį žemėlapį pagal pasirinktą temą, darbų citavimo tendencingumą. Visos prieinamos funkcijos yra nemokamos. |
 SciSpace |
DI asistentas, padedantis valdyti, rašyti ir publikuoti akademinius darbus, analizuoti ir vizualizuoti duomenis, kurti svetainę ar prezentaciją. Nemokamoje versijoje prieinama iki 30 užklausų peržiūrų, 5 bibliografinių sąrašų atsisiuntimas, siūlymai ir integruotas rašybos tikrinimas, o mokamos versijos „Researcher“ ir „Teams“ siūlo neribotas užklausas ir atsisiuntimus, saugumą ir operatyvesnę pagalbą. |
DI platforma, padedanti tyrėjams geriau atrasti ir suprasti mokslinių tyrimų straipsnius, naudojant išmaniąsias citatas. Galima įvertinti mokslinių straipsnių patikimumą ir poveikį, atrasti svarbių ir prieštaringų įrodymų, pagerinti savo tyrimų rezultatus. Nemokamoje versijoje prieinama DI asistento funkcija, visatekstė paieška, citavimo ataskaitos, o mokamoje – visavertė prieiga suteikiama su universiteto ar organizacijos licencija (galingesni DI modeliai ir jų galimybės, duomenų eksportavimas ir analizė, aukštesnis saugumo ir konfidencialumo lygis). |
|
 Semantic Scholar |
DI akademinių tyrimų paieškos variklis, naudojantis mašininį mokymąsi nustatant mokslinių straipsnių ryšius, svarbą ir pagrindines išvadas. Visos prieinamos funkcijos yra nemokamos. |
= Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga
= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Academic Search Ultimate (EBSCO)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija ir antropologija.
Cambridge Core
Daugiatemė humanitarinių ir socialinių mokslų duomenų bazė, tarp temų – sociologija, antropologija ir kt. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas.
De Gruyter leidyklos elektroninės knygos
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − demografija, visuomenės studijos. Sąrašas.
Ebook Central (Academic Complete)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija ir antropologija.
eBooks on ScienceDirect
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, antropologija.
EBSCO eBook Academic Collection
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, antropologija.
EBSCO eBook Open Access Collection
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – sociologija, antropologija, politika ir kt.
JSTOR
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − socialinė antropologija, sociologija, statistika, sveikatos apsauga. Prenumeruojamos Arts & Sciences I, II, III, IV kolekcijos. Žurnalų sąrašai.
KTU leidyklos elektroninės knygos
Duomenų bazė lietuvių kalba, kurioje rasite e. knygas įvairiomis temomis, tarp temų − sociologija. Prenumeruojamų knygų sąrašas.
MasterFILE Premier (EBSCO)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, sveikatos apsauga, socialinis darbas.
OECD iLibrary
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − migracija, statistika, užimtumas, visuomenės sveikata.
ScienceDirect
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, antropologija.
Taylor & Francis
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, slauga, socialinis darbas, socialinė politika.
VilniusTech leidyklos
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija. Prenumeruojamų elektroninių knygų sąrašas.
Wiley Online Library
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – antropologija, ekonomika, kultūrų studijos. Prenumeruojamos Full Collection žurnalų sąrašas.
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija ir antropologija.
Cambridge Core
Daugiatemė humanitarinių ir socialinių mokslų duomenų bazė, tarp temų – sociologija, antropologija ir kt. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas.
De Gruyter leidyklos elektroninės knygos
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − demografija, visuomenės studijos. Sąrašas.
Ebook Central (Academic Complete)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija ir antropologija.
eBooks on ScienceDirect
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, antropologija.
EBSCO eBook Academic Collection
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, antropologija.
EBSCO eBook Open Access Collection
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – sociologija, antropologija, politika ir kt.
JSTOR
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − socialinė antropologija, sociologija, statistika, sveikatos apsauga. Prenumeruojamos Arts & Sciences I, II, III, IV kolekcijos. Žurnalų sąrašai.
KTU leidyklos elektroninės knygos
Duomenų bazė lietuvių kalba, kurioje rasite e. knygas įvairiomis temomis, tarp temų − sociologija. Prenumeruojamų knygų sąrašas.
MasterFILE Premier (EBSCO)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, sveikatos apsauga, socialinis darbas.
OECD iLibrary
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − migracija, statistika, užimtumas, visuomenės sveikata.
ScienceDirect
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, antropologija.
Taylor & Francis
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija, slauga, socialinis darbas, socialinė politika.
VilniusTech leidyklos
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − sociologija. Prenumeruojamų elektroninių knygų sąrašas.
Wiley Online Library
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – antropologija, ekonomika, kultūrų studijos. Prenumeruojamos Full Collection žurnalų sąrašas.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Knygos bibliotekoje
1922: tarp kanibalizmo ir modernizmo
Maskoliūnas, Rolandas, 1962-, autorius. Vilnius : Vaga (2022).
Religinės mažumos, visuomenė ir valstybė šiuolaikinėje Lietuvoje : monografija
Ališauskienė, Milda, 1976-, autorius., Vytauto Didžiojo universitetas, leidžiantysis kolektyvas. Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas (2023).
Tvarus miestas yra įmanomas
Mazzola, Ettore Maria, 1965-, autorius., Vilnius : Kultūros barai (2022).
Medžiotojo ir rankiotojo gidas po XXI amžių : evoliucija ir šiuolaikinio gyvenimo išbandymai
Heying , Heather autorius., Weinstein, Bret, autorius, Vilnius : Kitos knygos (2022).
E.knygos
Directory of Open Access Books (DOAB)
Daugiatemės visatekstės e. knygos.
Online library of open access books (OAPEN)
Daugiatemės visatekstės e. knygos.
Google Books
E. knygų paieškos sistema.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Sociologia & antropologia
Žurnalas anglų kalba sociologojos ir antropologijos temomis.
Valstybė
Elektroninis žurnalas. Prieiga tik su slaptažodžiais. Dėl slaptažodžių kreiptis į bibliotekos darbuotojus arba el. paštu db@bibl.vdu.lt (prašome rašyti iš Universiteto el. pašto).
Verslo žinios
Elektroninis laikraštis. Prieiga skirta VDU bendruomenės nariams, susikūrusiems ir užsiregistravusiems asmeninę paskyrą instituciniais el. paštais, kurių pabaiga @vdu.lt, @stud.vdu.lt
Laikraščių paieška virtualioje bibliotekoje
Žurnalų paieška virtualioje bibliotekoje
Žurnalų straipsnių paieška VDU mokslo valdymo sistemoje (VDU CRIS)
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Europos socialinė statistika
Europos Tarybos leidiniai
Europos Tarybos leidžiami leidiniai įvairiomis temomis.
Eurostat
ES statistikos duomenų bazė.
Encyclopedia.com
Internetinė enciklopedija suteikia nemokamą prieigą prie daugiau kaip 300 000 terminų bei daugiau kaip 50 000 temų santraukų iš patikimų šaltinių.
Open Education Sociology Dictionary
Atvirosios prieigos sociologijos žodynas.
yourDictionary.com
Specializuotų elektroninių žodynų rinkinys.
Europos Tarybos leidiniai
Europos Tarybos leidžiami leidiniai įvairiomis temomis.
Eurostat
ES statistikos duomenų bazė.
Encyclopedia.com
Internetinė enciklopedija suteikia nemokamą prieigą prie daugiau kaip 300 000 terminų bei daugiau kaip 50 000 temų santraukų iš patikimų šaltinių.
Open Education Sociology Dictionary
Atvirosios prieigos sociologijos žodynas.
yourDictionary.com
Specializuotų elektroninių žodynų rinkinys.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Disertacijos VDU mokslo valdymo sistemoje (CRIS ETD)
Disertacijos Lietuvos akademinėje elektroninėje bibliotekoje (eLABa ETD)
EBSCO Open Dissertations
NDLTD (The Networked Digital Library of Theses and Dissertations)
(šiuo metu laikinai neprieinama)Tarptautinė organizacija, kurios tikslas – skatinti elektroninių tezių ir disertacijų (ETD) priėmimą, kūrimą, naudojimą, sklaidą ir išsaugojimą.
OATD (Open Access Theses and Dissertations)
Atvirosios prieigos disertacijų duomenų bazė. Metaduomenys gaunami iš daugiau nei 1 tūkst. kolegijų, universitetų ir tyrimų institucijų, o šiuo metu galima rasti daugiau nei 2 mln. disertacijų .
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Academic Index
Mokslinės informacijos paieškos sistema.
BASE
Viena didžiausių paieškos sistemų, atliekanti paiešką atvirosios prieigos moksliniuose ištekliuose.
Directory of Open Access Books (DOAB)
Knygų katalogas, kuriame pateikiamos įvairių mokslo sričių visatekstės e. knygos, tarp temų – sociologija, antropologija. Šiame kataloge yra ir Vytauto Didžiojo universiteto knygų.
Directory of Open Access Journals (DOAJ)
Daugiatemis mokslinių žurnalų katalogas, tarp temų – sociologija, antropologija.
Google Books
Elektroninių knygų paieškos sistema.
Google Scholar
Mokslinės informacijos paieškos sistema, kuri ieško, straipsnių, disertacijų, knygų, ir kt. leidinių, kuriuos išleido mokslinės leidyklos, profesionalų bendrijos, universitetai ir kiti mokslo instituta.
Lietuvos elektroninė akademinė biblioteka (eLABa)
Integrali paieškos sistema, leidžianti ieškoti Lietuvos akademinių bibliotekų kataloguose ir atvirosios prieigos ištekliuose
Mokslinės informacijos paieškos sistema.
BASE
Viena didžiausių paieškos sistemų, atliekanti paiešką atvirosios prieigos moksliniuose ištekliuose.
Directory of Open Access Books (DOAB)
Knygų katalogas, kuriame pateikiamos įvairių mokslo sričių visatekstės e. knygos, tarp temų – sociologija, antropologija. Šiame kataloge yra ir Vytauto Didžiojo universiteto knygų.
Directory of Open Access Journals (DOAJ)
Daugiatemis mokslinių žurnalų katalogas, tarp temų – sociologija, antropologija.
Google Books
Elektroninių knygų paieškos sistema.
Google Scholar
Mokslinės informacijos paieškos sistema, kuri ieško, straipsnių, disertacijų, knygų, ir kt. leidinių, kuriuos išleido mokslinės leidyklos, profesionalų bendrijos, universitetai ir kiti mokslo instituta.
Lietuvos elektroninė akademinė biblioteka (eLABa)
Integrali paieškos sistema, leidžianti ieškoti Lietuvos akademinių bibliotekų kataloguose ir atvirosios prieigos ištekliuose
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Center for Global Development
Tyrimai ir publikacijos aktualiomis socialinėmis temomis.
Scite
Dirbtinio intelekto pagrindu veikianti platforma, padedanti tyrėjams geriau atrasti ir įvertinti mokslinius straipsnius pasitelkiant išmaniąsias citatas – citatas, kuriose pateikiamas citatos kontekstas ir aprašoma, ar straipsnyje pateikiami patvirtinantys ar prieštaraujantys įrodymai.
Tyrimai ir publikacijos aktualiomis socialinėmis temomis.
Scite
Dirbtinio intelekto pagrindu veikianti platforma, padedanti tyrėjams geriau atrasti ir įvertinti mokslinius straipsnius pasitelkiant išmaniąsias citatas – citatas, kuriose pateikiamas citatos kontekstas ir aprašoma, ar straipsnyje pateikiami patvirtinantys ar prieštaraujantys įrodymai.