Turite klausimų?
Žemės ūkio akademijos biblioteka
+370 37 752304, 2304

Užsakyti konsultaciją
ilma.marcinkeviciene@vdu.lt
Reikšminiai žodžiai
Žemės ūkio inžinerija
Mechanikos inžinerija
Aplinkos inžinerija
Hidrotechnikos statiniai
Akvakultūra
Atsinaujinantys energijos ištekliai
Geodezija
GIS
Inžineriniai tinklai
Išmanios technologijos
Kraštovaizdžio planavimas
Melioracija
Mėlynoji ekonomika
Nekilnojamas turtas
Skaitmeninė statyba
Statybos technologijos
Vandens inžinerija
Vandentvarka
Žemės ūkio inžinerija
Žemėtvarka
Žiedinė ekonomika
Citavimo stilius
Baigiamieji studijų darbai rengiami pagal APA(American Psychological Association) citavimo stilių.

GDI (Generatyvinis dirbtinis intelektas) įrankio sugeneruoto teksto panaudojimo aprašymas pagal APA citavimo stilių.
Paieška virtualiojoje bibliotekoje
Virtualioje bibliotekoje galima ieškoti išteklių bibliotekos kataloge, Mokslo valdymo sistemoje (VDU CRIS), prenumeruojamose duomenų bazėse, pasauliniuose akademiniuose atvirosios prieigos ištekliuose.
Dirbtinio intelekto įrankiai
Studijuoti VDU atvyksta ir kelios dešimtys Baltarusijos studentų – Alkas.lt Mokslo asistentas VB   DI įrankis, kuris naudoja didelės apimties kalbos modelius (LLM). Leidžia tyrinėti akademinį turinį, analizuoja didelę   dalį Virtualiojoje bibliotekoje indeksuotų informacijos išteklių ir parenka penkis dokumentus, kurie gali būti naudingiausi. Daugiau informacijos rasite čia.

Vaizdas:ChatGPT-Logo.svg – Vikipedija  ChatGPT
DI kalbos modelis, kuris pagal užklausas generuoja į žmogaus kalbą panašius atsakymus. Gali būti naudojamas mokomosios medžiagos kūrimui, mokymo proceso individualizavimui, studentų kritinio mąstymo ugdymui.
Nemokama versija turi apribojimus (pavyzdžiui, ribotos DALL-E – teksto vertimo į paveikslėlius DI modelio – funkcijos), o mokamoje versijoje suteikiama prieiga prie naujausių ir galingesnių modelių (pavyzdžiui, GPT-5 Pro), greičiau generuojami atsakymai.

Elicit Icon logo transparent PNG - StickPNG Elicit
DI tyrimų asistentas, padedantis apžvelgti literatūrą ir akademinius darbus, sisteminti duomenis, automatizuoti straipsnių atrinkimą ir duomenų ištraukimą.
Nemokamoje versijoje suteikiama neribota paieška, santraukų ir ataskaitų pateikimas (iki 4 dokumentų vienu metu), o mokamose „Plus“ / „Pro“ versijose santraukų skaičius išauga iki 8 dokumentų vienu metu, taip pat suteikiamas neribotas duomenų lentelių eksportavimas į CSV/BIB/RIS formatus, išsamesnės dokumentų peržiūros ir pranešimai su naujausia informacija apie pasirinkto temos lauko tyrimus.
 
Gemini (Google) Logo Free Download S... · LobeHub  Gemini DI kalbos modelis, kuris pagal užklausas generuoja į žmogaus kalbą panašius atsakymus. „Deep Research“ leidžia peržvelgti svetaines, analizuoti informaciją ir kurti išsamias ataskaitas, o „Gemini Live“ – kurti mokymosi planus, temų santraukas, praktikuotis pristatymus.
Mokamose versijose „Google AI Pro“ ir „Google AI Ultra“ suteikiama prieiga prie galingesnio modelio „2.5 Pro“, tikslesnės ir operatyvesnės „Deep Research“, vaizdo įrašų generavimo su „Veo 3“, daugiau galimybių su „NotebookLM“ tyrimų ir rašymo padėjėju.

Keenious | LinkedInKeenious
DI akademinių tyrimų įrankis, skirtas padėti studentams ir tyrėjams rasti mokslinę literatūrą. Analizuoja įkeltą dokumentą ir, taikydamas tarpdisciplininius metodus, rekomenduoja panašius ar susijusius mokslinius straipsnius. Pasiekiama daugiau nei 250 mln. akademinių darbų.
Nemokamoje versijoje suteikiama prieiga prie visų paieškos rezultatų, neriboti pokalbiai, o mokamoje versijoje visavertė prieiga suteikiama su universiteto ar organizacijos licencija (prieiga studentams / darbuotojams, sąsaja su bibliotekos ištekliais, siūlomi mokymai ir internetiniai seminarai).

Litmaps | WellingtonLitmaps
Įrankis, skirtas mokslinės literatūros tyrimams. Sukuria vizualų akademinės literatūros žemėlapį, randa susijusius šaltinius pasirinktoje temoje iš daugiau nei 270 mln. išteklių.
Nemokamoje versijoje suteikiama prieiga prie paprastosios paieškos, iki 20 užklausų, 2 vizualūs žemėlapiai, o mokamose „Pro“ ir „Teams“ versijose – išplėstinė paieška, neribojamas analizuojamų straipsnių ir vizualių žemėlapių skaičius.

Perplexity Ai Logo PNG Vectors Free Download Perplexity
DI paieškos variklis ir pokalbių robotas. Pateikia nuorodas į atsakymui naudotus šaltinius ir susijusius teminius klausimus.
Nemokamoje versijoje prieinama paprastoji paieška, ribotos „Pro“ ir failų įkėlimo funkcijos (iki 3 failų per dieną), o mokamoje versijoje – prieiga prie galingesnių DI modelių, neribotas vizualų generavimas, failų įkėlimas ir analizė.

ResearchRabbit: AI Tool for Smarter, Faster Literature ReviewsResearch Rabbit
DI įrankis akademiniams tyrimams ir literatūros apžvalgai. Kategorizuoja akademinius darbus į temines skiltis (kolekcijas), kuria interaktyvų vizualinį žemėlapį pagal pasirinktą temą, darbų citavimo tendencingumą. Visos prieinamos funkcijos yra nemokamos.

SciSpace (formerly Typeset) | Stash Jobs SciSpace
DI asistentas, padedantis valdyti, rašyti ir publikuoti akademinius darbus, analizuoti ir vizualizuoti duomenis, kurti svetainę ar prezentaciją. 
Nemokamoje versijoje prieinama iki 30 užklausų peržiūrų, 5 bibliografinių sąrašų atsisiuntimas, siūlymai ir integruotas rašybos tikrinimas, o mokamos versijos „Researcher“ ir „Teams“ siūlo neribotas užklausas ir atsisiuntimus, saugumą ir operatyvesnę pagalbą.

Scite for AI education: review, features & use cases Scite
DI platforma, padedanti tyrėjams geriau atrasti ir suprasti mokslinių tyrimų straipsnius, naudojant išmaniąsias citatas. Galima įvertinti mokslinių straipsnių patikimumą ir poveikį, atrasti svarbių ir prieštaringų įrodymų, pagerinti savo tyrimų rezultatus.
Nemokamoje versijoje prieinama DI asistento funkcija, visatekstė paieška, citavimo ataskaitos, o mokamoje – visavertė prieiga suteikiama su universiteto ar organizacijos licencija (galingesni DI modeliai ir jų galimybės, duomenų eksportavimas ir analizė, aukštesnis saugumo ir konfidencialumo lygis).
 
SEMANTIC-SCHOLAR-logo - CQC2TSemantic Scholar DI akademinių tyrimų paieškos variklis, naudojantis mašininį mokymąsi nustatant mokslinių straipsnių ryšius, svarbą ir pagrindines išvadas. Visos prieinamos funkcijos yra nemokamos.
Naujos knygos bibliotekoje
 
Piktogramų reikšmės
Prenumeruojama = Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga

= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Duomenų bazės
Academic search Ultimate (EBSCO) Prenumeruojama 
Daugiatemė duomenų bazė.

ASABE (American Society of Agricultural and Biological Engineers) Technical Library Prenumeruojama 
Daugiatemė duomenų bazė.

Cambridge Core  Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Leidžiama tekstų ir duomenų gavyba (TMD) mokslinių tyrimų tikslais. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas. Prenumeruojama

Ebook Central (Academic Complete) Prenumeruojama 
Daugiatemė duomenų bazė. 

eBooks on ScienceDirect  Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Leidyklos Elsevier elektroninės knygos. Draudžiama naudoti darbui su dirbtinio intelekto sistemomis.

EBSCO eBooks Academic Complete Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Papildomai įsigytų el. knygų sąrašas.

EBSCO eBooks Open Access Collection Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. 

Emerald Management eJournals Collection Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas. 

InTech 
Daugiatemė duomenų bazė.

MDPI 
Daugiatemė duomenų bazė.

OECD iLibrary 
Daugiatemė duomenų bazė.

Online Books Page 
Daugiatemės viso teksto e. knygos. Suteikia prieigą prie daugiau nei 3 mln. laisvos prieigos el. knygų.

Open Science 
Daugiatemė duomenų bazė.

SAGE Journals Online Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas.

ScienceDirect Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Prenumeruojami žurnalai ir elektroninės knygos. Draudžiama naudoti darbui su dirbtinio intelekto sistemomis.

Science Publishing Group (Science PG) 
Daugiatemė duomenų bazė.

Springer Journals Prenumeruojama 
Daugiatemė duomenų bazė. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas.

SpringerLink Archive Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Prenumeruojamų žurnalų archyvas.

Springer Open Access Journals 
Daugiatemė duomenų bazė.

Taylor&Francis Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas. Suteikiama prieiga prie straipsnių nuo 1997 metų.
VGTU leidžiami žurnalai yra atviros prieigos ir prieinami adresu http://journals.vgtu.lt/ 

VilniausTech elektrininės knygos Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Prenumeruojamų knygų sąrašas.

Wiley Online Library Prenumeruojama
Daugiatemė duomenų bazė. Prenumeruojamos Full Collection žurnalų sąrašas. 

 
Piktogramų reikšmės
Prenumeruojama = Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga

= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Knygos. E-knygos
KTU leidyklos elektroninės knygos Prenumeruojama
Elektroninės knygos: vadovėliai ir kt. mokomosios priemonės bei mokslo studijos lietuvių kalba. Prenumeruojamų elektroninių knygų sąrašas.

VilniausTech elektroninės knygos Prenumeruojama 
Daugiatemė duomenų bazė. Prenumeruojamų knygų sąrašas.

Directory of Open Access Books (DOAB)   
Daugiatemės visatekstės el. knygos.

Online library of open access books (OAPEN) 
Daugiatemės visatekstės e. knygos.

Google Books 
El. knygų paieškos sistema.
Piktogramų reikšmės
Prenumeruojama = Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga

= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Žurnalai. Laikraščiai
Žurnalai VDU mokslo valdymo sistemoje  

Žurnalai VDU virtualioje bibliotekoje

Directory of Open Access Journals (DOAJ)          
Daugiatemė duomenų bazė. Moksliniai straipsniai, konferencijų medžiaga, monografijos.

Apskaitos, audito ir mokesčių aktualijos Prenumeruojama
Elektroninis laikraštis. Prieiga tik su slaptažodžiais. Dėl slaptažodžių kreiptis į bibliotekos darbuotojus arba el. paštu db@bibl.vdu.lt (prašome rašyti iš Universiteto el. pašto).
 
Buhalterija: apskaitos ir mokesčių apžvalga Prenumeruojama
E. laikraštis. Prieiga tik su slaptažodžiais. Dėl slaptažodžių kreiptis į bibliotekos darbuotojus arba e. paštu db@bibl.vdu.lt (prašome rašyti iš Universiteto el. pašto). 

NATURE Prenumeruojama
Savaitinis žurnalas. Draudžiama naudoti darbui su dirbtinio intelekto sistemomis.

Valstybė Prenumeruojama 
Elektroninis žurnalas. Prieiga tik su slaptažodžiais. Dėl slaptažodžių kreiptis į bibliotekos darbuotojus arba el. paštu db@bibl.vdu.lt (prašome rašyti iš Universiteto el. pašto).
 
Verslo žinios  Prenumeruojama
Elektroninis laikraštis. Prieiga skirta VDU bendruomenės nariams, susikūrusiems ir užsiregistravusiems asmeninę paskyrą instituciniais  el. paštais, kurių pabaiga @vdu.lt, @stud.vdu.lt 
Piktogramų reikšmės
Prenumeruojama = Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga

= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Informaciniai leidiniai
Britannica Online 
Enciklopedija

Dictionary.com 
Skaitmeninis žodynas. 

Eurovoc 
Daugiakalbis tezauras, skirtas Europos Bendrijos institucijų dokumentų informacijai apdoroti.
Tezauras – tai sistemingas ir struktūruotas žodžių ir žodžių junginių sąrašas, kurio tikslas – kuo vienareikšmiškiau atspindėti dokumentų sistemoje esančių dokumentų konceptualų turinį ir palengvinti atliekamas paieškos užklausas.

Thesaurus.com 
Didžiausias (daugiau nei 550 tūkst. sinonimų) internetinis tezauras, kurį pateikia dictionary.com

 
Piktogramų reikšmės
Prenumeruojama = Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga

= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Duomenys
Eurostat      
ES statistikos duomenų bazė.

FAOSTAT      
FAO maisto ir žemės ūkio statistikos duomenų bazė.

Oficialios statistikos portalas 
Įvairūs šalies rodikliai ir statistikos duomenys įvairiomis temomis.

OECD 
Įvairių sričių statistiniai rodikliai.

Oficialios statistikos portalas  
Įvairūs šalies rodikliai ir statistikos duomenys įvairiomis temomis.
Piktogtamų reikšmės
Prenumeruojama = Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga

= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Paieškos sistemos
BASE (Bielefeld Academic Search Engine) 
Viena didžiausių paieškos sistemų, atliekanti paiešką atvirosios prieigos moksliniuose ištekliuose.

CORE 
Didžiausia pasaulyje atviros prieigos tyrimų dokumentų kolekcija.
 
Google Scholar 
Daugiatemė duomenų bazė. Moksliniai straipsniai, konferencijų medžiaga, monografijos.

Lietuvos akademinė elektroninė biblioteka (eLABa) 
Lietuvos mokslo institucijų mokslinės publikacijos, disertacijos ir studijų baigiamieji darbai. Dalis darbų turi embargo laikotarpį.
 
OpenDOAR (Directory of Open Access Repositories)        
Atviros prieigos talpyklų registras. Kaupiami įvairių tipų dokumentai, pvz., recenzuojamieji straipsniai, konferencijų pranešimai, knygos, mokymosi kursų medžiaga, garso ir vaizdo įrašai, mokslinių tyrimų duomenys, nepublikuoti darbai (angl. grey literature), dar nerecenzuotos (angl. preprint) arba jau recenzuotos (angl. postprint) publikacijos, ataskaitos, daktaro disertacijos ar magistro darbai, nepublikuoti konferencijų pranešimai ir kt.) Duomenų talpykla tai skaitmeninis archyvas, kuriame kaupiami ir saugomi duomenų rinkiniai ir jų metaduomenys.

ScienceResearch.com 
E. knygų ir e. žurnalų paieškos sistema.

The World Bank Open Knowledge Repository (OKR)  
Pasaulio banko dokumentai, mokslinių tyrimų rezultatai, knygos, periodiniai leidiniai, susiję su skurdo mažinimu, ekonomikos plėtra ir žmonijos vystymusi, žemės ūkio, infrastruktūros, sveikatos, švietimo, klimato kaitos, gamtos išteklių, regioninės integracijos ir kitais klausimais. 
Piktogramų reikšmės
Prenumeruojama = Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga

= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Kiti ištekliai
AGRICOLA (AGRICultural OnLine Access) 
Daugiatemė duomenų bazė.

American Society of Civil Engineers (ASCE)  
Amerikos statybos inžinierių sąjunga.

Aplinkos apsaugos agentūra  
Teisės aktai, ataskaitos, laboratoriniai tyrimai ir matavimai. Klimato kaita, užterštumas, vandens vartojimas ir nuotekų tvarkymas, upių, ežerų ir tvenkinių kadastras, vandens valdymas, gyvoji gamta ir kt.

Civil Engineering Portal  
Statybos inžinerijos portalas, kuriame gausu informacijos vandens išteklių, užtvankų, kanalizacijos, elektrinės, tiltų, tunelių, drėkinimo kanalų įrengimo ir valdymo klausimais. Taip pat statybų ir transporto inžinerijos, dirvožemio ir geodezinės inžinerijos, vandenynų inžinerijos klausimais.

Confederation of European Environmental Engineering Societies (CEEES) 
Europos aplinkos inžinerijos draugijų konfederacija.

Environmental News Network 
Aplinkosaugos naujienų tinklas energetikos, ekosistemos, vandens taršos, klimato kaitos ir kt. klausimais.

FAO (The Food and Agriculture Organization of the United Nations)    
Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos leidiniai.

IHS Engineering 360 
Didžiausias inžinerijos mokslų portalas. Naujienos, standartai, tyrimai ir kiti dokumentai inžinerijos tematika.

International Association of Geodesy 
Tarptautinė geodezininkų asociacija.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos 
Prognozės, faktinė informacija, apžvalgos.

Lietuvos Respublikos patentų duomenų bazė 
Elektroninėje išradimų duomenų bazėje. Duomenys apie paskelbtas patentų paraiškas ir išduotus patentus bei duomenų ir teisinio statuso pakeitimus.

Lietuvos standartizacijos departamento standartų katalogas Prenumeruojama
Lietuvos standartų elektroninės versijos.

The World Bank Open Knowledge Repository (OKR) 
Pasaulio banko dokumentai, mokslinių tyrimų rezultatai, knygos, periodiniai leidiniai, susiję su skurdo mažinimu, ekonomikos plėtra ir žmonijos vystymusi, žemės ūkio, infrastruktūros, sveikatos, švietimo, klimato kaitos, gamtos išteklių, regioninės integracijos ir kitais klausimais.