- Pradžia
- Duomenų bazės
- Knygos. E.knygos
- Žurnalai. Laikraščiai
- Informaciniai leidiniai
- Disertacijos
- Paieškos sistemos
- Kiti šaltiniai
Virtualioje bibliotekoje galima ieškoti išteklių bibliotekos kataloge, Mokslo valdymo sistemoje (VDU CRIS), prenumeruojamose duomenų bazėse, pasauliniuose akademiniuose atvirosios prieigos ištekliuose.
Dirbtinio intelekto programa, sukurta „OpenAI“ technologijų kompanijos. Tai pokalbių robotas, kuris naudoja pažangią technologiją, vadinamą GPT-4), generuojantis atsakymus į Jūsų klausimus, padedantis su įvairiomis užduotimis.
Elicit Reports – tyrimais pagrįstos ataskaitos, paremtos visiškai automatizuotomis greitomis sisteminėmis peržiūromis (paieška, atranka ir duomenų išgavimas). Sukurtos profesionaliems tyrėjams, kurie gali atlikti paiešką 125 milijonuose akademinių darbų, naudodami natūralią kalbą.
Gemini apibūdina sąsaja su multimodaliniu LLM (didelių kalbų) modeliu, apdorojančiu tekstą, garsą, vaizdus ir kt. Tai yra universalus dirbtinio intelekto įrankis, galintis padėti įvairiais būdais – rašyti laiškus, derinti sudėtingas kodavimo problemas, ieškoti idėjų artėjantiems renginiams, gauti pagalbos mokantis sudėtingų sąvokų, rengti prezentacijas ir kt.
DI akademinių tyrimų įrankis, skirtas padėti studentams ir tyrėjams rasti mokslinę literatūrą. Analizuoja įkeltą dokumentą ir, taikydamas tarpdisciplininius metodus, rekomenduoja panašius ar susijusius mokslinius straipsnius. Pasiekiama daugiau nei 250 mln. akademinių darbų.
Įrankis, skirtas mokslinės literatūros tyrimams. Sukuria vizualų akademinės literatūros žemėlapį, randa susijusius šaltinius pasirinktoje temoje iš daugiau nei 270 mln. išteklių.
DI įrankis VDU virtualioje bibliotekoje, leidžiantis tyrinėti akademinį turinį, analizuoja didelę dalį Virtualiojoje bibliotekoje indeksuotų informacijos išteklių ir parenka penkis dokumentus, kurie gali būti naudingiausi. Daugiau informacijos rasite čia.
DI įrankis akademiniams tyrimams ir literatūros apžvalgai. Kategorizuoja akademinius darbus į temines skiltis (kolekcijas), kuria interaktyvų vizualinį žemėlapį pagal pasirinktą temą, darbų citavimo tendencingumą. Visos prieinamos funkcijos yra nemokamos.
DI asistentas, padedantis valdyti, rašyti ir publikuoti akademinius darbus, analizuoti ir vizualizuoti duomenis, kurti svetainę ar prezentaciją.
DI platforma, padedanti tyrėjams geriau atrasti ir suprasti mokslinių tyrimų straipsnius, naudojant išmaniąsias citatas. Galima įvertinti mokslinių straipsnių patikimumą ir poveikį, atrasti svarbių ir prieštaringų įrodymų, pagerinti savo tyrimų rezultatus.
DI akademinių tyrimų paieškos variklis, naudojantis mašininį mokymąsi nustatant mokslinių straipsnių ryšius, svarbą ir pagrindines išvadas. Visos prieinamos funkcijos yra nemokamos.
= Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga
= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Academic Search Ultimate (EBSCO)
Cambridge Core
Daugiatemė humanitarinių ir socialinių mokslų duomenų bazė, tarp temų – filologija, istorija, lingvistika, literatūra ir kt. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas.
Ebook Central (Academic Complete)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – kultūrų ir kalbų studijos, literatūrologija ir kt.
eBooks on ScienceDirect
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – kultūrų studijų tekstai, filologija, vertimas, sociolingvistika, kt.
EBSCO eBook Academic Collection
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – kultūros studijos, filologija ir kiti mokslai.
EBSCO eBook Open Access Collection
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – kultūrų ir kalbų studijos, istorija, politika ir kt.
JSTOR
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – etnologija, filologija, folkloras, istorija, regionų studijos, kultūrų ir kalbų studijos ir kt.
Prenumeruojamos Arts & Sciences I, II, III, IV kolekcijos. Žurnalų sąrašai.
MasterFILE Premier (EBSCO)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – istorija, etnologija, filologija ir kt.
Oxford Journals Collection
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – istorija, etnologija, filologija ir kt. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas.
SAGE Journals Online
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – kalbotyra, vertimas, etnologija, istorija, filosofinė antropologija ir kt. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas
ScienceDirect
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – filologija, vertimas, diskurso analizė ir kt.
Springer Journals
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – filologija, istorija, ekonomika, kultūrų studijos ir kt. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas
Taylor & Francis
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – filologija, istorija, kultūrų, regioninės studijos. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Knygos bibliotekoje
Spausdinti Frankofonijos šalių kalbų, literatūros, kultūros, istorijos ir kitų sričių leidiniai yra kaupiami Vaclovo Biržiškos bibliotekos atvirame fonde. Senesni šios temos leidiniai laikomi saugyklose. Informacija apie bibliotekoje turimus spaudinius pateikiama VDU virtualioje bibliotekoje. Daugumą spaudinių galima užsisakyti.
E-knygos
Informacija apie elektronines knygas pateikiama VDU virtualioje bibliotekoje.
Daugiau knygų - prenumeruojamose duomenų bazėse.
Directory of Open access Books DOAB
Įvairių mokslo sričių elektroninių knygų katalogas. Jame yra patalpintos ir Vytauto Didžiojo universiteto knygos.
Google books
E. knygų paieškos sistema.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Žurnalai
Courrier International
Savaitinis naujienų žurnalas Prancūzijoje, siūlantis straipsnių vertimus iš viso pasaulio laikraščių ir žurnalų. Jame apžvelgiamos įvairios temos, įskaitant politiką, kultūrą, visuomenę ir aplinką.
International Journal of Francophone Studies
Recenzuojamas, tarptautinis ir tarpdisciplininis žurnalas, suteikiantis plačias galimybes tyrinėti Prancūziją už Prancūzijos ribų. Žurnalas papildo akademinių tyrimų sritį frankofoniškuose pasaulio regionuose, apjungdamas lingvistinius, kultūrinius, istorinius ir socialinius procesus vienoje erdvėje.
Le français dans le monde (Revue de la Fédération internationale des professeurs de français)
Žurnalas skirtas prancūzų kalbos kaip užsienio kalbos ir prancūzų kalbos kaip antrosios kalbos mokytojams visame pasaulyje.
Vaclovo Biržiškos biblioteka. K. Donelaičio g. 52 Atviras fondas
Prieiga internete
Le nouvel Obs
Vienas populiariausių naujienų žurnalų Prancūzijoje, apžvelgiantis naujienų antraštes, politiką ir kultūros temas, tokias kaip literatūros pasaulis.
Žurnalų paieška VDU virtualioje bibliotekoje
Žurnalų straipsnių paieška VDU mokslo valdymo sistemoje (VDU CRIS)
DOAJ (Directory of Open Access Journals)
Įvairių mokslo sričių elektroninių žurnalų katalogas.
OpenEdition Journals
Humanitarinių ir socialinių mokslų žurnalų straipsniai prancūzų kalba.
Laikraščiai
Le Figaro
Populiarus laikraštis Prancūzijoje, kuriame apžvelgiamos nacionalinės ir tarptautinės naujienos, politika, verslas, kultūra ir sportas.
Le Monde
Vienas plačiausiai skaitomų laikraščių Prancūzijoje. Jis skelbia nacionalines ir tarptautines naujienas, politiką, verslą, kultūrą ir sportą, yra žinomas dėl išsamių reportažų ir analizės, laimėjęs daugybę žurnalistikos apdovanojimų.
Le Soir (Belgique)
Belgijoje leidžiamas dienraštis prancūzų kalba, įkurtas 1887 m.
Le Temps (Suisse)
Šveicarijos dienraštis prancūzų kalba, apžvelgiantis naujienas, politiką, kultūrą ir kitas sritis.
Libération
Dienraštyje apžvelgiamos nacionalinės ir tarptautinės naujienos, politika, kultūra ir visuomenė. Laikraščio straipsniai pasižymi tiriamąja žurnalistika ir išsamiomis analizėmis.
Laikraščių straipsnių paieška VDU virtualioje bibliotekoje
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Encyclopédie de la Francophonie
Frankofonijos šalių kultūrinė įvairovė ir kitos veiklos sritys.
Encyclopédie Larousse
135 000 apibrėžimų, 90 000 straipsnių, 92 000 sinonimų, dvikalbiai žodynai.
Francophonie
Universali enciklopedija, kurioje atskleidžiama Frankofonijos šalių kultūrinė įvairovė ir kitos veiklos sritys.
Le dictionnaire historique de la Suisse (DHS)
Šveicarijos istorinis žodynas yra internetinis daugialypės terpės žodynas, skirtas Šveicarijos istorijai Jo turinys vienu metu pateikiamas prancūzų, vokiečių ir italų kalbomis, kai kurie iš jų ir romėnų kalbomis.
The Canadian Encyclopedia
Straipsniai (daugiau nei 19000 dvikalbių), apžvalgos, per 30 000 daugialypės terpės elementų, įskaitant vaizdus, žemėlapius, žaidimus, garso ir vaizdo įrašus. Mokymo centras mokytojams ir tėvams, kuriame siūlomi ištekliai klasėje, viktorinos, teminiai studijų vadovai.
Frankofonijos šalių kultūrinė įvairovė ir kitos veiklos sritys.
Encyclopédie Larousse
135 000 apibrėžimų, 90 000 straipsnių, 92 000 sinonimų, dvikalbiai žodynai.
Francophonie
Universali enciklopedija, kurioje atskleidžiama Frankofonijos šalių kultūrinė įvairovė ir kitos veiklos sritys.
Le dictionnaire historique de la Suisse (DHS)
Šveicarijos istorinis žodynas yra internetinis daugialypės terpės žodynas, skirtas Šveicarijos istorijai Jo turinys vienu metu pateikiamas prancūzų, vokiečių ir italų kalbomis, kai kurie iš jų ir romėnų kalbomis.
The Canadian Encyclopedia
Straipsniai (daugiau nei 19000 dvikalbių), apžvalgos, per 30 000 daugialypės terpės elementų, įskaitant vaizdus, žemėlapius, žaidimus, garso ir vaizdo įrašus. Mokymo centras mokytojams ir tėvams, kuriame siūlomi ištekliai klasėje, viktorinos, teminiai studijų vadovai.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Disertacijos ir tezės VDU mokslo valdymo sistemoje (CRIS ETD)
Disertacijos ir tezės Lietuvos akademinėje elektroninėje bibliotekoje (eLABa ETD)
EBSCO Open Dissertations
Ši platforma leidžia tyrėjams visame pasaulyje lengviau pasiekti elektronines disertacijų versijas. Duomenų bazėje – daugiau negu 1,5 mln. disertacijų iš įvairių mokslų sričių.
Thèses.fr
Prieiga prie Prancūzijoje parengtų ir apgintų disertacijų nuo 1985 m., informacija apie autorius ir kt.
The Networked Digital Library of Theses and Dissertations (NDLTD)
Tarptautinė tezių ir disertacijų biblioteka (NDLTD) yra tarptautinė organizacija, skirta skatinti elektroninių tezių ir disertacijų (ETD) diegimą, kūrimą, naudojimą, sklaidą ir išsaugojimą. Duomenų bazėje galima rasti disertacijų iš įvairių pasaulio šalių, tame tarpe ir iš Lietuvos.
Disertacijos ir tezės Lietuvos akademinėje elektroninėje bibliotekoje (eLABa ETD)
EBSCO Open Dissertations
Ši platforma leidžia tyrėjams visame pasaulyje lengviau pasiekti elektronines disertacijų versijas. Duomenų bazėje – daugiau negu 1,5 mln. disertacijų iš įvairių mokslų sričių.
Thèses.fr
Prieiga prie Prancūzijoje parengtų ir apgintų disertacijų nuo 1985 m., informacija apie autorius ir kt.
The Networked Digital Library of Theses and Dissertations (NDLTD)
Tarptautinė tezių ir disertacijų biblioteka (NDLTD) yra tarptautinė organizacija, skirta skatinti elektroninių tezių ir disertacijų (ETD) diegimą, kūrimą, naudojimą, sklaidą ir išsaugojimą. Duomenų bazėje galima rasti disertacijų iš įvairių pasaulio šalių, tame tarpe ir iš Lietuvos.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
BASE (Bielefeld Academic Search Engine)
Viena didžiausių paieškos sistemų, atliekanti paiešką atvirosios prieigos moksliniuose ištekliuose (žurnaluose, institucinėse talpyklose, skaitmeninėse kolekcijose ir kt.).
CORE (COnnecting REpositories)
Išsami pasaulinės mokslinės literatūros bibliografinė duomenų bazė, didžiausia pasaulyje visateksčių atviros prieigos mokslinių straipsnių kolekcija.
Directory of Open Access Repositories (OpenDOAR)
Atviros prieigos talpyklų registras. Kaupiami įvairių tipų dokumentai, pvz., recenzuojamieji straipsniai, konferencijų pranešimai, knygos, mokymosi kursų medžiaga, garso ir vaizdo įrašai, mokslinių tyrimų duomenys, nepublikuoti darbai, daktaro disertacijos ar magistro darbai ir kt.
Google Mokslinčius
Paieškos sistema, leidžianti ieškoti informacijos recenzuojamose žurnaluose, disertacijose, techniniuose pranešimuose, universitetų tinklalapiuose ir knygose. Prie rastų straipsnių pateikiama informacija apie publikacijos autorių citatų skaičių.
Lietuvos elektroninė akademinė biblioteka (eLABa)
Integrali paieškos sistema, leidžianti ieškoti Lietuvos akademinių bibliotekų kataloguose ir atvirosios prieigos ištekliuose.
Viena didžiausių paieškos sistemų, atliekanti paiešką atvirosios prieigos moksliniuose ištekliuose (žurnaluose, institucinėse talpyklose, skaitmeninėse kolekcijose ir kt.).
CORE (COnnecting REpositories)
Išsami pasaulinės mokslinės literatūros bibliografinė duomenų bazė, didžiausia pasaulyje visateksčių atviros prieigos mokslinių straipsnių kolekcija.
Directory of Open Access Repositories (OpenDOAR)
Atviros prieigos talpyklų registras. Kaupiami įvairių tipų dokumentai, pvz., recenzuojamieji straipsniai, konferencijų pranešimai, knygos, mokymosi kursų medžiaga, garso ir vaizdo įrašai, mokslinių tyrimų duomenys, nepublikuoti darbai, daktaro disertacijos ar magistro darbai ir kt.
Google Mokslinčius
Paieškos sistema, leidžianti ieškoti informacijos recenzuojamose žurnaluose, disertacijose, techniniuose pranešimuose, universitetų tinklalapiuose ir knygose. Prie rastų straipsnių pateikiama informacija apie publikacijos autorių citatų skaičių.
Lietuvos elektroninė akademinė biblioteka (eLABa)
Integrali paieškos sistema, leidžianti ieškoti Lietuvos akademinių bibliotekų kataloguose ir atvirosios prieigos ištekliuose.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Šaltiniai
France 24
Prancūzijos tarptautinis naujienų kanalas, teikiantis naujienas ir informaciją prancūzų ir kitomis kalbomis. Jis apžvelgia svarbiausias naujienas, politiką, verslą ir kultūrą iš viso pasaulio, ypatingą dėmesį skiriant Prancūzijai ir Europai.
Google actualités
Google naujienose pateikiama informacija apie dabartinius įvykius Prancūzijoje ir pasaulyje, gauta iš skirtingų leidėjų. Taip pat galima prenumeruoti konkrečių naujienų teikėjų informaciją ir temas, žymėti ir bendrinti straipsnius, suasmeninti turinį.
Gallica
Prancūzijos nacionalinės bibliotekos skaitmeninė biblioteka, siūlanti prieigą prie kelių milijonų suskaitmenintų dokumentų iš visų laikotarpių ir visų laikmenų.
Île en île
Svetainėje, veikusioje iki 2021 m., pateikiama informacija apie šimtus prancūziškai kalbančių autorių bei jų diasporą Karibų, Indijos ir Ramiojo vandenynų salose (nuotraukos, biografijos, bibliografijos, interviu ir tekstų ištraukos).
Persée
Nemokama prieiga prie humanitarinių, socialinių ir gamtos mokslų publikacijų (žurnalų, knygų, konferencijų pranešimų, serialinių leidinių, pirminių šaltinių, tyrimų ir kt.)
Ressources Internet Francophones (CUNY)
Informacija apie atskiruose regionuose vykdomas frankofonijos studijas, frankofoniškąsias asociacijas, svetaines, spaudą, žurnalus, konferencijas, bibliotekų katalogus; literatūros tekstai ir kt.
Organizacijos
Prancūzų institutas Lietuvoje
Institutas vykdo veiklą lingvistinio, kultūros, universitetinio bendradarbiavimo srityse ir siūlo platų prancūzų kalbos kursų pasirinkimą. Institute yra mediateka, kuri siūlo daugiau nei 20 000 leidinių prancūzų kalba, kino salė ir parodų salė.
Tarptautinė Frankofonijos organizacija (OIF)
Organizacijos tikslas – stiprinti taiką, demokratiją ir solidarumą frankofonijos erdvėje. Tarptautinė frankofonijos organizacija vienija 88 valstybes nares ir vyriausybes. Šiose valstybėse gyvena virš 900 mln. gyventojų, iš kurių 274 mln. yra prancūzakalbiai.
Tarptautinė Frankofonijos studijų taryba (CIEF)
Ne pelno siekianti asociacija, kurios tikslas – skatinti tarpdisciplinines studijas, tyrimus ir publikacijas, susijusias su visomis prancūzų raiškos šalimis ir regionais. Įsikūrusi Šiaurės Amerikoje, CIÉF skirta prancūzakalbių bendruomenių nariams, taip pat tiems, kurie domisi frankofonišku pasauliu. CIÉF nariai daugiausia yra mokytojai ir mokslininkai, rašytojai ir menininkai iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kanados, tarp narių yra daug Afrikos, Azijos, Okeanijos, Karibų jūros regiono ir Lotynų Amerikos atstovų.
VDU Frankofonijos šalių centras
Vienas iš svarbiausių centro tikslų – puoselėti ir skleisti Lietuvoje prancūzų kalbą, frankofoniškųjų šalių kultūros vertybes ir remti Frankofonijos šalių kultūrinį, politinį, ekonominį atstovavimą Lietuvoje. Centras palaiko dialogą su prancūziškai kalbančiu pasauliu ir saugo frankofoniškas Lietuvos, ypač prieškarinio Kauno tradicijas, siekia stiprinti prancūzų kalbos mokymą ir skatinti platesnį jos vartojimą mūsų valstybės viešojoje erdvėje.