- Pradžia
- Duomenų bazės
- Knygos. E.knygos
- Žurnalai. Laikraščiai
- Informaciniai leidiniai
- Disertacijos
- Duomenys
- Paieškos sistemos
- Kita
Žemės ūkio akademijos biblioteka
+370 37 752304, 2304
Užsakyti konsultaciją
grazina.siaudikiene@vdu.lt
+370 37 752304, 2304
Užsakyti konsultaciją
grazina.siaudikiene@vdu.lt
Virtualioje bibliotekoje galima ieškoti išteklių bibliotekos kataloge, Mokslo valdymo sistemoje (VDU CRIS), prenumeruojamose duomenų bazėse, pasauliniuose akademiniuose atvirosios prieigos ištekliuose.
 Mokslo asistentas VB |
DI įrankis, kuris naudoja didelės apimties kalbos modelius (LLM). Leidžia tyrinėti akademinį turinį, analizuoja didelę dalį Virtualiojoje bibliotekoje indeksuotų informacijos išteklių ir parenka penkis dokumentus, kurie gali būti naudingiausi. Daugiau informacijos rasite čia. |
DI kalbos modelis, kuris pagal užklausas generuoja į žmogaus kalbą panašius atsakymus. Gali būti naudojamas mokomosios medžiagos kūrimui, mokymo proceso individualizavimui, studentų kritinio mąstymo ugdymui. Nemokama versija turi apribojimus (pavyzdžiui, ribotos DALL-E – teksto vertimo į paveikslėlius DI modelio – funkcijos), o mokamoje versijoje suteikiama prieiga prie naujausių ir galingesnių modelių (pavyzdžiui, GPT-5 Pro), greičiau generuojami atsakymai. |
|
DI tyrimų asistentas, padedantis apžvelgti literatūrą ir akademinius darbus, sisteminti duomenis, automatizuoti straipsnių atrinkimą ir duomenų ištraukimą. Nemokamoje versijoje suteikiama neribota paieška, santraukų ir ataskaitų pateikimas (iki 4 dokumentų vienu metu), o mokamose „Plus“ / „Pro“ versijose santraukų skaičius išauga iki 8 dokumentų vienu metu, taip pat suteikiamas neribotas duomenų lentelių eksportavimas į CSV/BIB/RIS formatus, išsamesnės dokumentų peržiūros ir pranešimai su naujausia informacija apie pasirinkto temos lauko tyrimus. |
|
 Gemini |
DI kalbos modelis, kuris pagal užklausas generuoja į žmogaus kalbą panašius atsakymus. „Deep Research“ leidžia peržvelgti svetaines, analizuoti informaciją ir kurti išsamias ataskaitas, o „Gemini Live“ – kurti mokymosi planus, temų santraukas, praktikuotis pristatymus. Mokamose versijose „Google AI Pro“ ir „Google AI Ultra“ suteikiama prieiga prie galingesnio modelio „2.5 Pro“, tikslesnės ir operatyvesnės „Deep Research“, vaizdo įrašų generavimo su „Veo 3“, daugiau galimybių su „NotebookLM“ tyrimų ir rašymo padėjėju. |
 Keenious |
DI akademinių tyrimų įrankis, skirtas padėti studentams ir tyrėjams rasti mokslinę literatūrą. Analizuoja įkeltą dokumentą ir, taikydamas tarpdisciplininius metodus, rekomenduoja panašius ar susijusius mokslinius straipsnius. Pasiekiama daugiau nei 250 mln. akademinių darbų. Nemokamoje versijoje suteikiama prieiga prie visų paieškos rezultatų, neriboti pokalbiai, o mokamoje versijoje visavertė prieiga suteikiama su universiteto ar organizacijos licencija (prieiga studentams / darbuotojams, sąsaja su bibliotekos ištekliais, siūlomi mokymai ir internetiniai seminarai). |
Įrankis, skirtas mokslinės literatūros tyrimams. Sukuria vizualų akademinės literatūros žemėlapį, randa susijusius šaltinius pasirinktoje temoje iš daugiau nei 270 mln. išteklių. Nemokamoje versijoje suteikiama prieiga prie paprastosios paieškos, iki 20 užklausų, 2 vizualūs žemėlapiai, o mokamose „Pro“ ir „Teams“ versijose – išplėstinė paieška, neribojamas analizuojamų straipsnių ir vizualių žemėlapių skaičius. |
|
 Perplexity |
DI paieškos variklis ir pokalbių robotas. Pateikia nuorodas į atsakymui naudotus šaltinius ir susijusius teminius klausimus. Nemokamoje versijoje prieinama paprastoji paieška, ribotos „Pro“ ir failų įkėlimo funkcijos (iki 3 failų per dieną), o mokamoje versijoje – prieiga prie galingesnių DI modelių, neribotas vizualų generavimas, failų įkėlimas ir analizė. |
 Research Rabbit |
DI įrankis akademiniams tyrimams ir literatūros apžvalgai. Kategorizuoja akademinius darbus į temines skiltis (kolekcijas), kuria interaktyvų vizualinį žemėlapį pagal pasirinktą temą, darbų citavimo tendencingumą. Visos prieinamos funkcijos yra nemokamos. |
 SciSpace |
DI asistentas, padedantis valdyti, rašyti ir publikuoti akademinius darbus, analizuoti ir vizualizuoti duomenis, kurti svetainę ar prezentaciją. Nemokamoje versijoje prieinama iki 30 užklausų peržiūrų, 5 bibliografinių sąrašų atsisiuntimas, siūlymai ir integruotas rašybos tikrinimas, o mokamos versijos „Researcher“ ir „Teams“ siūlo neribotas užklausas ir atsisiuntimus, saugumą ir operatyvesnę pagalbą. |
DI platforma, padedanti tyrėjams geriau atrasti ir suprasti mokslinių tyrimų straipsnius, naudojant išmaniąsias citatas. Galima įvertinti mokslinių straipsnių patikimumą ir poveikį, atrasti svarbių ir prieštaringų įrodymų, pagerinti savo tyrimų rezultatus. Nemokamoje versijoje prieinama DI asistento funkcija, visatekstė paieška, citavimo ataskaitos, o mokamoje – visavertė prieiga suteikiama su universiteto ar organizacijos licencija (galingesni DI modeliai ir jų galimybės, duomenų eksportavimas ir analizė, aukštesnis saugumo ir konfidencialumo lygis). |
|
 Semantic Scholar |
DI akademinių tyrimų paieškos variklis, naudojantis mašininį mokymąsi nustatant mokslinių straipsnių ryšius, svarbą ir pagrindines išvadas. Visos prieinamos funkcijos yra nemokamos. |
= Prenumeruojama
= Visatekstis
= Atviroji prieiga
= Paveikslėliai
= Vaizdinė medžiaga
= Garsinė medžiaga
Academic Search Ultimate (EBSCO) 
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − chemija.
Cambridge Core
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − chemija, biomedicinos, technologijos mokslai.
Chemistry Central
Duomenų bazė teikianti atvirąją prieigą prie recenzuojamų žurnalų, viso teksto straipsnių, skirtų chemijos mokslų atstovams.
DOAB: Directory of Open access Books
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – aplinkotyra, biologija, chemija.
Ebook Central (Academic Complete)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − chemija. Duomenų bazė apjungia įvairias kolekcijas (apie 130 tūkst. el. knygų.)
eBooks on ScienceDirect
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – chemija, genetika, botanika ir kt.
EBSCO eBook Academic Collection
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – aplinkotyra, biologija, chemija, fizika.
InTech
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – aplinkosauga, augalų genetika, chemija, fizika, ekologija ir kt.
Science Publishing Group (Science PG)
Atviros prieigos žurnalai ir knygos įvairiomis temomis: fizikos, medicinos, chemijos ir kt.
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − chemija.
Cambridge Core
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − chemija, biomedicinos, technologijos mokslai.
Chemistry Central
Duomenų bazė teikianti atvirąją prieigą prie recenzuojamų žurnalų, viso teksto straipsnių, skirtų chemijos mokslų atstovams.
DOAB: Directory of Open access Books
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – aplinkotyra, biologija, chemija.
Ebook Central (Academic Complete)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − chemija. Duomenų bazė apjungia įvairias kolekcijas (apie 130 tūkst. el. knygų.)
eBooks on ScienceDirect
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – chemija, genetika, botanika ir kt.
EBSCO eBook Academic Collection
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – aplinkotyra, biologija, chemija, fizika.
InTech
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų – aplinkosauga, augalų genetika, chemija, fizika, ekologija ir kt.
Science Publishing Group (Science PG)
Atviros prieigos žurnalai ir knygos įvairiomis temomis: fizikos, medicinos, chemijos ir kt.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Ekotoksikologija : toksinių medžiagų sukeltų efektų ir gyvųjų organizmų atsako i poveikį analizės ir praktinio panaudojimo studija : [mokomoji knyga]
Žaltauskaitė, J.,Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, (2008)
Toksiški junginiai, jų susidarymas aplinkoje ir maiste.
Urbienė, S., Aleksandro Stulginskio universitetas, Kaunas : s.n.,( 2011)
Technogenezė ir visuomenės sveikata : vadovėlis
Baltrėnas, P., Ščiupakas, D., Vilniaus Gedimino technikos universitetas,
Vilnius : Technika, (2007)
E.knygos
DOAB: Directory of Open access Books
Daugiatemė. Tema: chemija, aplinkosauga, matematika, socialiniai mokslai ir kt.
Ebook Central (Academic Complete)
Daugiatemė duomenų bazė, tarp temų − chemija. Duomenų bazė apjungia įvairias kolekcijas (apie 130 tūkst. el. knygų.)
eBooks on ScienceDirect
Daugiatemė. Tema: ekologija, biochemija, chemija, genetika , botanika ir kt.
EBSCO eBook Academic Collection
E. knygos. Daugiatemė, tarp jų aplinkotyra, biologija, chemija, fizika.
InTech
E. mokslo knygų leidykla. Tema: chemija, medicina kt.
VilniusTechn elektroninės knygos
Knygos humanitarinių, fizinių, gamtos mokslų temomis: vadovėliai ir kt. mokomosios priemonės bei monografijos lietuvių kalba. Tarp temų − chemija.
Wiley Online eBooks
Daugiatemė. Tema: chemija, inžinerija, fizika ir kt.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Žurnalai VDU mokslo valdymo sistemoje
Žurnalai VDU virtualioje bibliotekoje
Academic Search Alumni Edition 
Pateikiami recenzuojami žurnalai ir bendrieji periodiniai leidiniai.Tema: chemija, biologija, fizika, inžinerija ir kt.
ACS Publications
Amerikos chemijos organizacijos (ACS) publikuojami chemijos srities mokslo žurnalai.
Applied Technologies and Innovations
Daugiatemis recenzuojamas žurnalas.Tema: chemija, geologija, inžinerija, fizika, gamtos mokslai ir kt.
Bioline International 
Besivystančių šalių atvirosios prieigos žurnalai chemijos, biologijos, gamtos mokslų, žemės ūkio ir kt. temomis.
Chemija
Lietuvos mokslų akademijos leidžiamas atvirosios prieigos žurnalas, publikuoja originalius mokslinius straipsnius ir apžvalgas iš visų šiuolaikinės chemijos sričių.
Cheminė technologija
Kauno Technologijos universitetas., Lietuvos Maisto institutas.
Kaunas : Technologija, 1995 m., nr. 1-, 1995-
Chemistry Central
Duomenų bazė teikianti atvirąją prieigą prie recenzuojamų žurnalų, viso teksto straipsnių, skirtų chemijos mokslų atstovams.
Cogent OA
Daugiatemė duomenų bazė, plačios apimties žurnalų serija, padedanti tyrėjams kuo plačiau ir veiksmingiau dalytis savo idėjomis ir atradimais.
Directory of Open Access Journals (DOAJ) 
Daugiatemė, tame tarpe biologija, chemija, mikrobiologija, toksikologija ir kt.
Electronic Journals Library
Regensburgo universiteto (Vokietija) bibliotekos parengta elektroninė žurnalų biblioteka. Daugiatemė, tame tarpe chemija, biologija, žemės ūkis.
Maisto chemija ir technologija
Vilnius, Academia
MasterFILE Premier (EBSCO Publishing)
Daugiatemė duomenų bazė, kurioje pateikiami žurnalai, informaciniai leidiniai, populiarieji periodiniai leidiniai, biografijos.
RSC Gold Excluding Archive (Royal Society of Chemistry)
Moksliniai žurnalai biologijos, biofizikos, chemijos, medicinos temomis.
Science Publishing Group (Science PG)
Atviros prieigos žurnalai ir knygos įvairiomis temomis: fizikos, chemijos,biochemijos,medicinos ir kt.
Taylor & Francis
Taylor & Francis leidyklų grupės leidžiami moksliniai žurnalai įvairiomis temomis, tarp temų − chemija. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas. Suteikiama prieiga prie straipsnių nuo 1997 metų.
Wiley Online Library
Duomenų bazėje pateikiami viso teksto moksliniai žurnalai. Tema: chemija, žemės ūkis, biomedicina ir kt. Prenumeruojamos Full Collection žurnalų sąrašas.
Žurnalai VDU virtualioje bibliotekoje
Academic Search Alumni Edition
Pateikiami recenzuojami žurnalai ir bendrieji periodiniai leidiniai.Tema: chemija, biologija, fizika, inžinerija ir kt.
ACS Publications
Amerikos chemijos organizacijos (ACS) publikuojami chemijos srities mokslo žurnalai.
Applied Technologies and Innovations
Daugiatemis recenzuojamas žurnalas.Tema: chemija, geologija, inžinerija, fizika, gamtos mokslai ir kt.
Bioline International
Besivystančių šalių atvirosios prieigos žurnalai chemijos, biologijos, gamtos mokslų, žemės ūkio ir kt. temomis.
Chemija
Lietuvos mokslų akademijos leidžiamas atvirosios prieigos žurnalas, publikuoja originalius mokslinius straipsnius ir apžvalgas iš visų šiuolaikinės chemijos sričių.
Cheminė technologija
Kauno Technologijos universitetas., Lietuvos Maisto institutas.
Kaunas : Technologija, 1995 m., nr. 1-, 1995-
Chemistry Central
Duomenų bazė teikianti atvirąją prieigą prie recenzuojamų žurnalų, viso teksto straipsnių, skirtų chemijos mokslų atstovams.
Cogent OA
Daugiatemė duomenų bazė, plačios apimties žurnalų serija, padedanti tyrėjams kuo plačiau ir veiksmingiau dalytis savo idėjomis ir atradimais.
Directory of Open Access Journals (DOAJ)
Daugiatemė, tame tarpe biologija, chemija, mikrobiologija, toksikologija ir kt.
Electronic Journals Library
Regensburgo universiteto (Vokietija) bibliotekos parengta elektroninė žurnalų biblioteka. Daugiatemė, tame tarpe chemija, biologija, žemės ūkis.
Maisto chemija ir technologija
Vilnius, Academia
MasterFILE Premier (EBSCO Publishing)
Daugiatemė duomenų bazė, kurioje pateikiami žurnalai, informaciniai leidiniai, populiarieji periodiniai leidiniai, biografijos.
RSC Gold Excluding Archive (Royal Society of Chemistry)
Moksliniai žurnalai biologijos, biofizikos, chemijos, medicinos temomis.
Science Publishing Group (Science PG)
Atviros prieigos žurnalai ir knygos įvairiomis temomis: fizikos, chemijos,biochemijos,medicinos ir kt.
Taylor & Francis
Taylor & Francis leidyklų grupės leidžiami moksliniai žurnalai įvairiomis temomis, tarp temų − chemija. Prenumeruojamų žurnalų sąrašas. Suteikiama prieiga prie straipsnių nuo 1997 metų.
Wiley Online Library
Duomenų bazėje pateikiami viso teksto moksliniai žurnalai. Tema: chemija, žemės ūkis, biomedicina ir kt. Prenumeruojamos Full Collection žurnalų sąrašas.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Animal Diversity Web
Enciklopedija.
Dictionary.com
Virtualus žodynas.
Encyclopedia.com
Enciklopedija.
Enciklopedija.
Dictionary.com
Virtualus žodynas.
Encyclopedia.com
Enciklopedija.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Disertacijos ir tezės VDU mokslo valdymo sistemoje (CRIS ETD)
eLABa ETD
Lietuvos mokslo institucijų mokslinės publikacijos ir studijų baigiamieji darbai.
OpenDissertations (EBSCO Publishing )
Nuolat pildoma atvirosios prieigos disertacijų duomenų bazė, kurioje pateikiamos disertacijos nuo XX a. pradžios iki šių dienų.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Eurostat
ES statistikos duomenų bazė.
FAOSTAT
FAO maisto ir žemės ūkio statistikos duomenų bazė.
Lietuvos atvirų duomenų portalas
Oficialios statistikos portalas
Interneto svetainė, kurioje suteikiama daugiafunkcė prieiga prie oficialiosios statistikos įstaigų rengiamos statistinės informacijos ir teikiamų paslaugų.
ES statistikos duomenų bazė.
FAOSTAT
FAO maisto ir žemės ūkio statistikos duomenų bazė.
Lietuvos atvirų duomenų portalas
Oficialios statistikos portalas
Interneto svetainė, kurioje suteikiama daugiafunkcė prieiga prie oficialiosios statistikos įstaigų rengiamos statistinės informacijos ir teikiamų paslaugų.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
Academic Index
Mokslinės informacijos paieškos sistema.
BASE (Bielefeld Academic Search Engine) 
Viena didžiausių paieškos sistemų, atliekanti paiešką atvirosios prieigos moksliniuose ištekliuose.
CORE
Mokslinės informacijos šaltinių paieškos sistema, kurioje pateikiama daugiau nei 5 mln. dokumentų ir daugiau nei 66 mln. metaduomenų iš įvairių mokslo sričių.
FreeFullPDF
Atvirosios prieigos mokslinių išteklių paieškos sistema.
Google Scholar
Paieškos sistema, leidžianti ieškoti informacijos recenzuojamose žurnaluose, disertacijose, techniniuose pranešimuose, universitetų tinklalapiuose ir knygose.
Lietuvos elektroninė akademinė biblioteka (eLABa)
Integrali paieškos sistema, leidžianti ieškoti Lietuvos akademinių bibliotekų kataloguose ir atvirosios prieigos ištekliuose.
Mokslinės informacijos paieškos sistema.
BASE (Bielefeld Academic Search Engine)
Viena didžiausių paieškos sistemų, atliekanti paiešką atvirosios prieigos moksliniuose ištekliuose.
CORE
Mokslinės informacijos šaltinių paieškos sistema, kurioje pateikiama daugiau nei 5 mln. dokumentų ir daugiau nei 66 mln. metaduomenų iš įvairių mokslo sričių.
FreeFullPDF
Atvirosios prieigos mokslinių išteklių paieškos sistema.
Google Scholar
Paieškos sistema, leidžianti ieškoti informacijos recenzuojamose žurnaluose, disertacijose, techniniuose pranešimuose, universitetų tinklalapiuose ir knygose.
Lietuvos elektroninė akademinė biblioteka (eLABa)
Integrali paieškos sistema, leidžianti ieškoti Lietuvos akademinių bibliotekų kataloguose ir atvirosios prieigos ištekliuose.
= Prenumeruojama = Visatekstis = Atviroji prieiga = Paveikslėliai = Vaizdinė medžiaga = Garsinė medžiaga
FAO (The Food and Agriculture Organization of the United Nations)
Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO)
Lietuvos chemikų draugija (LChD)
Organizacija, vienijanti Lietuvos chemikus, inžinierius, mokslininkus, dėstytojus bei mokytojus.
The networked digital library of thesis and dissertations (NDLTD)
El. magistro darbų ir disertacijų duomenų bazė. Joje daugiau nei milijonas įrašų.
Norwegian Open Research Archives (NORA)
Pateikiami magistro darbai, moksliniai tyrimai iš Norvegijos universiteto bibliotekų.
Biologijos, botanikos, chemijos, žemės ūkio ir kt. temomis.
PANGAEA
Atvirosios prieigos talpykla biologijos, chemijos, aplinkos apsaugos tematika.
Scite
Dirbtinio intelekto pagrindu veikianti platforma, padedanti tyrėjams geriau atrasti ir įvertinti mokslinius straipsnius pasitelkiant išmaniąsias citatas – citatas, kuriose pateikiamas citatos kontekstas ir aprašoma, ar straipsnyje pateikiami patvirtinantys ar prieštaraujantys įrodymai.
WorldWideScience.org
Nacionalinės ir tarptautinės mokslinės duomenų bazės ir svetainės.
Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO)
Lietuvos chemikų draugija (LChD)
Organizacija, vienijanti Lietuvos chemikus, inžinierius, mokslininkus, dėstytojus bei mokytojus.
The networked digital library of thesis and dissertations (NDLTD)
El. magistro darbų ir disertacijų duomenų bazė. Joje daugiau nei milijonas įrašų.
Norwegian Open Research Archives (NORA)
Pateikiami magistro darbai, moksliniai tyrimai iš Norvegijos universiteto bibliotekų.
Biologijos, botanikos, chemijos, žemės ūkio ir kt. temomis.
PANGAEA
Atvirosios prieigos talpykla biologijos, chemijos, aplinkos apsaugos tematika.
Scite
Dirbtinio intelekto pagrindu veikianti platforma, padedanti tyrėjams geriau atrasti ir įvertinti mokslinius straipsnius pasitelkiant išmaniąsias citatas – citatas, kuriose pateikiamas citatos kontekstas ir aprašoma, ar straipsnyje pateikiami patvirtinantys ar prieštaraujantys įrodymai.
WorldWideScience.org
Nacionalinės ir tarptautinės mokslinės duomenų bazės ir svetainės.